top of page

Al meer dan tien jaar weten violiste Daphne Oltheten en pianist Henrique Gomide het publiek in Europa en Brazilië te betoveren met hun Braziliaanse instrumentale kamermuziek (Choro) die genres overstijgt door elementen uit de klassieke muziek en de jazz te combineren.


In BRASIS neemt het duo luisteraars mee op een reis door weinig verkende hoeken van het land, zoals de muziek van de Bahiaanse troubadour Elomar en de operacomponist Carlos Gomes. Van Moacir Santos, Baden, Yamandu, Guinga, Gismonti en anderen heeft het duo een selectie van weinig gespeelde Braziliaanse muzikale pareltjes bijeengebracht.

Met percussief pianospel, klassieke viool en ingenieuze arrangementen interpreteert het duo noordoostelijke ritmes zoals forró, baião, maracatu en frevo met grote muzikaliteit, zoals het publiek op onder andere het Festival de Inverno Campos do Jordão (2023) en de Amsterdamzaal van het Concertgebouw (Nederland) heeft kunnen zien.


In oktober brengt het duo Brasis hun nieuwe album uit, waarmee ze debuteren onder het Nederlandse label Challenge Records. Het album bevat samenwerkingen met trombonist Bart van Lier, zangeres Anna Serierse en percussionist Antoine Duijkers, waarbij de diepten van het Braziliaanse repertoire verder worden verkend.

“In een poging de wereld kennis te laten maken met het onderwater liggende deel van de muzikale ijsberg die Brazilië is, duikt het duo, bestaande uit Daphne Oltheten (viool) en Henrique Gomide (piano), in de werken van tot nu toe weinig bekende componisten. Enkele van de verzamelde schoonheden zijn te vinden tussen de 12 tracks van dit album, dat geen toepasselijker naam had kunnen krijgen: "Brasis", in het Portugees het meervoud van Brazilië. Wij kunnen Daphne en Henrique alleen maar bedanken voor hun bijdrage aan het wereldwijd uitzaaien van een belangrijk deel van de ritmische, harmonische en melodische rijkdom die zo vruchtbaar ontspruit in de Braziliaanse muziekgrond.”

Lucas Nobile

bottom of page